Släckta liv - Karin Färnlöf Clarin

 
Titel: Släckta liv 
 
Serie: Gällivaremorden Del: 2
 
Författare: Karin Färnlöf Clarin 
 
Förlag: Lind & Co
 
Utgiven: 2022
 
Format: Ljudbok (Storytel)
 
Längd: 4 tim 45 min (Hastighet 1.75)
 
Uppläsare: Maria Lyckow 
 
Genre: Deckare
 
Därför läste jag boken: Jag var inte så jätteförtjust i första delen i den här serien, Fjällmordet, men såg att flera andra tyckte om boken så jag bestämde mig för att ge del 2 i serien en chans och inte ge upp den helt. 
 
Handling: Det brinner i Gällivare. Larmet kommer från Ekorren, en gruppbostad för ungdomar med psykiska funktionsnedsättningar. Kriminalassistent Markus Ljunggren och hans chef, Sven Petterson, rycker ut och finner gruppboendet övergivet. En stund senare meddelar räddningstjänsten att de hittat ett lik. En av ungdomarna verkar ha lämnats ensam kvar. Några veckor senare kommer det fram att en av tjejerna på boendet är gravid. Markus befarar att hon har blivit våldtagen. Samtidigt svajar det i Markus privatliv. Han gör slut med flickvännen Evelina, men plågas av rädsla för ensamheten. Sven får hjärtproblem och hamnar på sjukhus.
 
Jag tyckte: Känns bra att jag gav den här boken en chans för jag tyckte om den mer än första boken i serien. Det är obehagligt och spännande. Jag som själv jobbar som personlig assistent och hade praktik på olika boenden när jag pluggade till undersköterska för en herrans massa år sen får ont i magen av vissa av sakerna som de här människorna blir utsatta för. 
 
Jag gillade att det är en del olika trådar man får följa. Personen som hittats på boendet, varför hen lämnades ensam kvar. Att en av de boende är gravid, har hon blivit våldtagen och i så fall av vem? Är det någon an de andra boende eller någon i personalen, eller till och med någon utifrån? Markus som gör slut med sin flickvän och där händer det också en del saker som gör att man funderar över vad som ska hända. Och så Sven som är sjuk, hur kommer det att gå för honom? Jag är också väldigt förtjust i när det kommer tillbakablickar som gör att man får någon slags bakgrund till hur en person har haft det, alltid intressant. Samtidigt blir det inte för mycket utan det är ganska lätt att hålla reda på allt.
 
Dock störde jag mig på vissa ord som användes för att beskriva personerna på boendet. Är inte människor med någon typ av funktionsnedsättning något som hör till ens vardag så kanske man inte tänker på det, men jag reagerade på det.
 
Uppläsaren passade perfekt till den här boken!
 
Betyg: 3 av 5 En bra bok!